Ο Άγιος Ιουστίνος γεννήθηκε στη Φλαβία Νεάπολη της Παλαιστίνης στις αρχές του 2ου μ.X. αι.Οι γονείς του,Έλληνες ειδωλολάτρες, φρόντισαν ώστε ο Ιουστίνος να λάβει εξαιρετική θεολογική αλλά και φιλοσοφική μόρφωση,η οποία ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να δώσει απάντηση στα ερωτήματα που έθετε η ανήσυχη ψυχή του.Ο Θεός βλέποντας την αγνότητα και την ειλικρινή πρόθεση των αναζητήσεών του, ανταποκρίθηκε θαυμαστά. και κάποια ημέρα πού ο Ιουστίνος βάδιζε κοντά στη θάλασσα,συνάντησε ένα γέροντα, ο οποίος ήταν βαθύτατα καταρτισμένος στις αλήθειες των Θείων Γραφών,ο οποίος μετά το διάλογο δίδαξε στον Άγιο τη χριστιανική διδασκαλία.Όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος Πίος,ο Ιουστίνος μετέβη στη Ρώμη,όπου παρέδωσε στον αυτοκράτορα απολογία, στην οποία εξέθετε τις βασικές διδασκαλίες του Χριστιανισμού και αναιρούσε όλες τις εναντίον των χριστιανών κατηγορίες και αποδείκνυε την πλάνη των ειδώλων, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα από την Αγία Γραφή.Δια την ενέργειά του αυτή, εκλήθη και Απολογητής.Η χριστομίμητη όμως δράση του Ιουστίνου,ο οποίος δεν έπαυε να κηρύττει το λόγο του Θεού και να συγγράφει έργα απολογητικού και ποιμαντικού χαρακτήρα προκάλεσε τη μήνι των ειδωλολατρών. Για το λόγο αυτό ο μέγας φιλόσοφος και ευσεβής χριστιανός συνελήφθη και αφού υπέστη διάφορα βασανιστήρια,αποκεφαλίστηκε το 165 μ.X. αναδεικνυόμενος όχι μόνο απολογητής της ορθόδοξης πίστης αλλά και αθλοφόρος μάρτυρας.
Απολυτίκιον. Ήχος δ'. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Φιλοσοφίας ταις ακτίσιν εκλάμπων,θεογνωσίας υποφήτης εδείχθης, σαφώς παραταξάμενος κατά των δυσμενών· συ γαρ ωμολόγησας, αληθείας την γνώσιν,και Μαρτύρων σύσκηνος,δι' αθλήσεως ώφθης μεθ'ων δυσώπει πάντοτε Χριστόν,ω Ιουστίνε,υπέρ των ψυχών ημών.
Κοντάκιον. Ήχος β’. Τους ασφαλείς.
Τον αληθή,της ευσεβείας κήρυκα,και ευκλεή,των μυστηρίων ρήτορα, Ιουστίνον τον φιλόσοφον,μετ’εγκωμίων ευφημήσωμεν· δυνάμει γαρ σοφίας τε και χάριτος,τον λόγον κατετράνωσε της πίστεως, αιτούμενος πάσι θείαν άφεσιν.
Μεγαλυνάριον.
Χάριτι σοφίας καταυγασθείς, ως αυτοσοφίαν, εθεράπευσας τον Χριστόν, υπέρ ου ενδόξως, αθλήσας Ιουστίνε, συν τούτω εις αιώνας, δοξάζη ένδοξε.