Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Μονή Τιμίου Προδρόμου (Καστρίτσα Ιωαννίνων)

Η Μονή Τιμίου Προδρόμου Καστρίτσας, αφιερωμένη σήμερα στη Σύλληψη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, βρίσκεται στην Βορειοδυτική πλαγιά του λόφου της Καστρίτσας, όπου, κατά την παράδοση, υπήρχε αρχαίο κτίσμα.
Σύμφωνα με μια ανάγνωση σε δομική επιτοίχια χρονολογία, το καθολικό χρονολογείται από το 1196.
Γραπτές πηγές αναφέρονται σε σημαντικούς σταθμούς την Μονής, καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής της. Καταστράφηκε και αναβίωσε πολλές φορές στην μακρόχρονη ιστορία της. Σημαντικούς σταθμούς στην ιστορική πορεία της Μονής ανά τους αιώνες αποτελούν η ίδρυση ορφανοτροφείου το 1916, η αναβίωση της ως ανδρικής Μονής το 1932, η πλήρης εγκατάλειψή της μέχρι το 1972, οπότε απέκτησε την σημερινή της αίγλη ως γυναικεία Μονή.
Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστηριακά συγκροτήματα της περιοχής με παλαιότερη μεγάλη περιουσία και σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.
Σήμερα, εκτός του παλαιού καθολικού, μεγάλα νεωτερικά συγκροτήματα κελιών, εργαστηρίων, ξενώνα, βιβλιοθήκης, εκθετηρίου, χαλιών και κεντημάτων, καθώς και το παρεκκλήσι των νεομαρτύρων Αγίου Γεωργίου και Αγίας Φιλοθέης, περιβάλλονται με ψηλό περίβολο.
Το παλαιό καθολικό της Μονής, αποτελεί σπάνιο τύπο τετράκογχου σταυροειδούς ναού με οκταγωνικό τρούλο και μεταγενέστερο νάρθηκα.
Στο εσωτερικό του κυρίως ναού σώζονται ενδιαφέροντα τοιχογραφικά σύνολα του 17ου αιώνα.