Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Μονή Αγίου Νικολάου Τζώρας (Ιωάννινα)

Σε ένα πλάτωμα της Δυτικής πλευράς του Δρίσκου βρίσκεται η Μονή του Αγίου Νικολάου Τζώρας.
Η Μονή Τζώρας είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και αναφέρεται για πρώτη φορά το 1321 σε ένα χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου, με τον οποίο την παραχωρούσε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με δυσανάγνωστη εγχάρακτη επιγραφή στη δυτική πλευρά του καθολικού, ο ναός χτίστηκε το έτος 1583 από τον ιερομόναχο Δανιήλ. Το σημερινό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με
υπέρθυρη επιγραφή στο δυτικό τοίχο του κυρίως ναού του καθολικού του, ανακαινίστηκε και ιστορήθηκε το 1663.
Ο Άγιος Νικόλαος είναι μονόκλιτη βασιλική με πρόναο, κυρίως ναό και Ιερό Βήμα, και διαθέτει αξιόλογες αγιογραφίες. Πρόκειται για μονόχωρο καμαροσκέπαστο ναό με επιμήκη νάρθηκα που καλύπτεται επίσης με θόλο τεταρτοκυλίνδρου. Στα ανατολικά, πίσω από τον ανατολικό τοίχο του καθολικού, υπάρχει κρύπτη, πιθανώς μεταγενέστερη, η οποία αποτελεί προέκταση του ναού και στον ανατολικό τοίχο της οποίας υπάρχει κόγχη.
Στον πρόναο, οι αγιογραφίες σώζονται μόνο στην ανατολική του πλευρά. Στο ξυλόγλυπτο τέμπλο της Εκκλησίας υπάρχουν οι παλιές Δεσποτικές εικόνες της Παναγίας, του Χριστού και του Προδρόμου, καθώς και η νεότερη του Αγίου Νικολάου. Οι αγιογραφίες ανάγονται πιθανότατα στο 16ο αιώνα.
Λίγα μέτρα έξω από το μοναστήρι σκοτώθηκε ο μεγάλος εθνικός αγωνιστής Λορέντζος Μαβίλης, το 1912, και τραυματίστηκε ο αρχηγός του σώματος των Γαριβαλδινών, Αλέξανδρος Ρώμας.