
Ο Άγιος Ιγνάτιος, ο Θεοφόρος, ανήκει στους λεγομένους αποστολικους πατέρες, δηλαδή, στους πατέρες που γνώρισαν καυ διαδέχθηκαν τους αποστόλους του Κυρίου μας. Συνεπως εδρασαν τις τελευταίες δεκαετίες του πρώτου αιώνα μ.Χ. και τις μετέπειτα του δευτέρου αιώνα μ.Χ.Το ονομά του είναι λατινογενές -απο το ignis που σημαίνει πύρ- και συνεπώς θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε Πυρφόρο, που ταιριάζει απόλυτα με τον χαρακτήρα του, αφού η φωτιά που έκαιγε μέσα του για τον Κύριό μας ήταν άνευ προηγουμένου. Επίσης επονομάσθηκε και Θεοφόρος, προφανώς για τον ζήλο που υπηρέτησε τον Κύριο και για τον έρωτα που είχε να βρίσκεται συνεχώς ενωμένος μ’ αυτόν.

Μαρτύρησε γύρω στο 113, κατά το Αντιοχειανό Μαρτυρολόγιο, όταν αυτοκράτωρ στη Ρώμη ήταν ο Τραϊανός. Εάν δεν μαρτυρούσε και πέθαινε ειρηνικά σαν Επίσκοπος αντιοχείας, θα ήταν άγνωστος και άσημος. Ούτε καν θα τον τιμούσαμε σαν Άγιο. Θα γνωρίζαμε μόνο το όνομά του από τους ξηρούς Επισκοπικούς καταλόγους του Ευσεβίου Καισαρείας. Ουτε οι περίφημες, για το θεολογικό περιεχόμενό τους, επιστολές προς Εφεσίους, Μαγνησιεείς, Τραλλιανούς, Φιλαδελφεις, Σμυρναίους, Ρωμαίους, και προς Πολύκαρπον, που έγραψε κατα τον καιρό της συλλήψεώς του θα ήταν γνωστές· και συνεπώς η θεολογία της εκκλησίας μας θα ήταν πιο φτωχή. Πόσο μεγάλη η ευλογία του μαρτυρικοῦ του τέλους ύαο γι’ αυτον και για την εκκλησία ολόκληρη!

Ὁ Άγιος Ιγνάτιος δικάσθηκε στην Αντιόχεια και καταδικάσθηκε να φαγωθεί από τα λιοντάρια μέσα στο αμφιθέατρο της Ρώμης. Οι Ρωμαίοι, προφανώς θέλανε να τρομοκρατήσουν τους λαούς της Ασίας και της Ελλάδας, που πρόθυμα δεχόταν τον χριστιανισμό, και γι’ αυτό διοργανωσαν την πανηγυρική μεταγωγή του στη Ρώμη -συνοδεία στρατιωτών και άλλων συλληφθέντων- με πολύμηνη πορεία στην Μ. Ασία και την Ελλάδα. Το μήνυμα ήταν προφανές· προσέξτε δεν αστειευόμαστε η τιμωρία σας θα είναι παραδειγματική, σκληρή, και μακριά από τον τόπο σας. Κι όμως το επιχείρημα αυτό των Ρωμαίων έγινε boomerang καὶ στράφηκε εναντίον τους. Το θάρρος του Αγίου >Ιγνατίου, η αυτοθυσία του, ο πόθος για μαρτύριο, οι επιστολές που έγραψε και μάλιστα η προς Ρωμαίους -όπου παρακαλεί τους χριστιανούς της Ρώμης, που είχαν αρχίσει να κάνουν ενέργειες για να τον ελευθερώσουν, να μη του κάνουν το κακό και δεν τον αφήσουν να πεθάνει ως μάρτυρας- συντελέσαν να αναζωογονηθεί το φρόνημα των χριστιανών και να καταισχυνθουν οι ειδωλολάτρες.



Αναφέραμε προηγουμένως, ότι ο Άγιος Ιγνάτιος αν δεν μαρτυρούσε θα πέθαινε άγνωστος και άσημος. Ο Άγιος Χρυσόστομος όμως τον εξυμνεί και πρίν γίνει μάρτυρας. Ας ακούσουμε το σκεπτικό του.

Β΄ Χειροτονήθηκε Επίσκοπος σε καιρό διωγμών και πολέμου ανηλεους κατα της εκκλησίας. Επίσης ήταν η περίοδος που οι χριστιανοί ήταν νεόφυτοι στη πίστη και γι’ αυτό πλήρεις ατελειών και χρειαζόταν οι Απόστολοι να έχουν πολύ υπομονή και να δείχνουν μεγάλη συγκατάβαση. Κι αυτο τους κούραζε περισσότερο απο τους διωγμούς. «Τις ἀσθενεί και ουκ ασθενώ; τις σκανδαλίζεται, και ουκ εγω πυρουμαι (Β΄Κόρ.11,29); Πόσο θάρρος και γενναιότητα αλλά και υπομονή και υποχωρητικότητα έπρεπε να εχει ένας Επίσκοπος εκείνης της περιόδου.
Γ΄ Ανέλαβε την διαποίμανση της Αντιοχείας, μιας απο τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ειχε, όπως αναφέρει ο Χρυσόστομος, 200.000 κατοίκους καὶ μαζι με τυὺς δούλους, υπολογίζουν οι ιστορικοί, έφθανε τις 500.000. Πόσο ικανός και Άγιος Επίσκοπος χρειαζόταν γι’ αυτή τη πόλη;
Δ΄ Διαδέχθηκε τον Απόστολο Πέτρο, που κατα τον ιερό Χρυσόστομο, ήταν ο πρώτος Επίσκοπός της Αντιοχείας. Οταν βγάζεις ένα μεγάλο λίθο απο το θεμέλια ενός οικοδομήματος, φροντίζεις να τον αντικαταστήσεις με άλλον ισοδύναμο. Λοιπόν ο Άγιος Ιγνάτιος ΄ταν ισοδύναμος με τον Απόστολο Πέτρο, στον οποίο -ως εκπρόσωπο όλων τωνν μαθητών- Ο Θεός έδωσε τα κλειδιά της βασιλείας των ουρανών.
Πόσο μέγας λοιπόν υπήρξε ο Άγιος Ιγνάτιος, ο Θεοφόρος, ο Αποστολικός πατήρ, ο Επίσκοπος, ο μάρτυρας!
Ο Ιγνάτιος συνέταξε 7 γνήσιες επιστολές, οι οποίες ήταν:
Προς Εφεσίους
Προς Μαγνησιείς
Προς Τραλλιανούς
Προς Ρωμαίους
Προς Φιλαδελφείς
Προς Σμυρναίους
Προς Πολύκαρπον
Ιερό Προσκύνημα Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου

Το Ιερό Προσκύνημα "Αγ. Ιγνάτιος ο Θεοφόρος", είναι ενα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα, κτισμένο στον ημιορεινό οικισμό Ζόγκα Ελληνικού, επαρχίας Άργους, Νομού Αργολίδος.
Ο δραστήριος Σύλλογος Ποντίων Αργολίδος εχει καθιερώσει να τιμά πανηγυρικά κατ' έτος στο Ι. Προσκύνημα του Αγ. Ιγνατίου:
α) την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας Σουμελά) κατά την πρώτη Κυριακή μετά την απόδοσιν της εν λόγω εορτής και
β) την μνήμη του Αγ. Mεγαλομάρτυρος Ευγενίου, προστάτου των Ποντίων, στις 21 Ιανουαρίου.
