Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Ο Άγιος Λιβέριος ο Ομολογητής,Πάπας Ρώμης

Ο Άγιος Λιβέριος ο ομολογητής διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης,τον Πάπα Ιούλιο.Ο Λιβέριος ήταν συνήγορος του Μεγάλου Αθανασίου κατά του Αρειανισμού.Επίσης προστάτεψε τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Παύλο Α',όταν ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος τον καταδίωξε για την ορθόδοξη συμπεριφορά του.και όταν ο Πάπας Λιβέριος ήρθε στην Κωνσταντινούπολη και διαφώνησε σε εκκλησιαστικά ζητήματα με τον προστάτη του Αρειανισμού Κωνστάντιο,αυτός τον εξόρισε στην Θεσσαλονίκη.Κατόπιν όμως επανήλθε στον θρόνο του και πέθανε σε βαθύ γήρας.


Ο Άγιος Όσιος επίσκοπος Κορδούης της Ισπανίας
Έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου και διακρίθηκε για την αρετή και τη γενναία συμμετοχή του στους αγώνες υπέρ της Ορθοδοξίας. Πήρε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο,που έγινε στη Νίκαια,καθώς και σ' αυτή της Σαρδικής το έτος 347. Επίσης συνέπραξε στο να αθωωθεί ο Μέγας Αθανάσιος από τις εναντίον του κατηγορίες εκ μέρους των Αρειανών.Αλλά επειδή ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος καταδίωκε αμείλικτα τον Αθανάσιο, το ίδιο έκανε και στον Ιεράρχη της Κορδούης Όσιο,που υπέβαλε σε πολλές εξορίες και κακοπάθειες.Ο Όσιος όμως,κράτησε όρθιο το ορθόδοξο φρόνημα του μέχρι τέλους.Δίκαια λοιπόν τον εγκωμιάζει γι'αυτά ο Θεοδώρητος,ο δε Μέγας Αθανάσιος τον τιτλοφορεί πατέρα των Επισκόπων.


Βάπτιση του Αιθίοπα Ευνούχου,από τον Άγιο Φίλιππο




Βλέπε Η' Κεφάλαιο των Πράξεων των Αποστόλων,στίχοι 5 έως 12.





Η Αγία Ανθούσα η νέα


Μαρτύρησε,αφού της έβαλαν τρίχινο κουρέλι και μια μεγάλη πέτρα στο λαιμό και την έριξαν μέσα σ'ένα πηγάδι.






Ο Άγιος Αρκάδιος ο βασιλιάς
Κανείς από τους Συναξαριστές δεν αναφέρει τον βασιλιά Αρκάδιο (395-408) σαν Άγιο. Συναντάται η μνήμη του μόνο στο Ιεροσολυμιτικό Κανονάριο (σελ.105 εκδ.Καλλίστου αρχιμ.) μαζί με τον άγιο Μαρτύριο.Ίσως η Εκκλησία των Ιεροσολύμων να είχε κάποιους σημαντικούς λόγους να τον κατατάξει μεταξύ των Αγίων της.




Ο Όσιος Θεόκλητος
Άγνωστος στους Συναξαριστές.Συναντάται στον Πατμιακό Κώδικα 266 ως εξής:"Τη αύτη ήμερα του οσίου Θεοκλήτου.Ούτος ην από Κωνσταντινουπόλεως,αξίαν έχων μαγίστρου, και καταλιπών τον κόσμον ανήλθεν εν τω όρει του Ολύμπου,κακείσε αποταξάμενος και ασκήσας έτεσι πλείστοις εκοιμήθη".