Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Ο Άγιος Σάββας Βενεθάλων

Άγνωστος στους Συναξαριστές και τα Μηναία.Η μνήμη του αναφέρεται στον Σιναϊτικό Κώδικα 631 (10ος - 11ος αιών) ως εξής:"Τίτου και κατάθεσις λειψάνου Βαρθολομαίου εν Σηκώ της Λιπάρεως και του αγίου μάρτυρος Σάβα Βενεθάλων" (Βλ.Τιμοθέου Θέμελη,Τα Μηναία από του ια' - ιγ' αιώνος,σελ.115).






Οι Άγιοι Επιφάνιος,Ιωάννης και Γεννάδιος ο Σχολάριος Αρχιεπίσκοποι Κωνσταντινουπόλεως
Ο Επιφάνιος έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης μετά τον παρακάτω Ιωάννη τον Β'. Πατριάρχευσε 15 χρόνια και τρεις μήνες και απεβίωσε ειρηνικά το έτος 535. Διάδοχος του έγινε ο Άνθιμος ο αιρετικός.Ο δε Ιωάννης ο Β' έγινε Πατριάρχης μετά τον Τιμόθεο και έμεινε στον θρόνο δύο χρόνια και δέκα μήνες.Απεβίωσε ειρηνικά το έτος 520 και άφησε διάδοχο του τον παραπάνω Επιφάνιο.Όσο για τον άγιο Γεννάδιο τον Σχολάριο, είναι ο πρώτος Πατριάρχης μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους.Η πρώτη πατριαρχεία του ήταν από το 1453-1456 και η δεύτερη από το 1458-1463.


Ο Άγιος Μηνάς Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως
Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ανέβηκε στον θρόνο το 536,επί αυτοκράτορας Ιουστινιανού του μεγάλου.Χειροτονήθηκε Πατριάρχης από τον Πάπα Ρώμης Αγαπητό,μετά την καθαίρεση του αιρετικού Ανθίμου.Επί της Πατριαρχείας του Μηνά συγκροτήθηκε και η Ε' Οικουμενική Σύνοδος (553).Πατριάρχευσε 16 χρόνια και έξι μήνες. Απεβίωσε ειρηνικά αφού ποίμανε καλά το ποίμνιο του Χριστού.




Ο Άγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος
Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για τη ζωή του.Έζησε μάλλον τον 7ο αιώνα μ.Χ.και στους ναούς του νησιού Κάρπαθος,υπάρχουν πολλές τοιχογραφίες και φορητές εικόνες του Ιωάννη σαν Αγίου.Κατατάχθηκε επίσημα στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο στις 20 Αυγούστου 1985. Λέγεται ότι είναι ο συγγραφέας του έργου "Προς τους από της Ινδίας προτρέψαντας μοναχούς παρακλητικός",(σε 100 κεφάλαια),που περιέχεται στη Φιλοκαλία.

Απολυτίκιο. Ήχος α'. Της ερήμου πολίτης.
Αρετών υποφήτης, μοναζόντων διδάσκαλος, και Καρπάθου πρόεδρος ώφθης Ιωάννη Πατήρ ημών βιώσας γαρ ως άγγελος εν γη, του Πνεύματος ηυγάσθης τω φωτί, δια τούτο ως θεράποντα του Χριστού, τιμώμεν σε κραυγάζοντες, δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σου, ημίν χάριν και έλεος.