Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Εορτή του Αγίου Πέτρου Πολιούχου Αργολίδας

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, εορτάστηκε ο πολιούχος του Άργους Επίσκοπος Πέτρος.
Να αναφερθεί, ότι στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος παρουσία των Μητροπολιτών Αργολίδας Ιακώβου, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου, Άρτης Ιγνατίου, Περιστερίου Χρυσοστόμου.
Επίσης, παρέστησαν και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ανδρούσης Θεόκτιστος και Επιδαύρου Καλλίνικος.
Μετά το πέρας του πανηγυρικού Εσπερινού, ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνας του αγίου Πέτρου, καθώς και η κάρα και η λειψανοθήκη του σε όλο το Άργος.
Σήμερα, Κυριακή 2 Μαΐου 2010, τελέσθηκε πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεια Λειτουργία παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και Κορίνθου κ. Διονυσίου.

ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από εύπορη οικογένεια, η οποία διακρινόταν για την ευσέβεια και φιλανθρωπία της.
Ελεούσαν τους πτωχούς και δέχονταν στο τραπέζι τους πεινασμένους. Τα παιδιά της οικογένειας, τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι, μεγάλωσαν με το λόγο του Ευαγγελίου και έγιναν καλοί χριστιανοί. Αξίζει να μνημονεύσουμε το γεγονός ότι και οι πέντε ασπάστηκαν το μοναστικό βίο, καθώς επίσης και οι ίδιοι οι γονείς τους.
Ο Άγιος Πέτρος είχε αδαμάντινο χαρακτήρα και διακρινόταν για τη μόρφωση και την ευγλωττία του, καθώς και για τα φιλάνθρωπα αισθήματά του.
Γι΄ αυτό, ο τότε πατριάρχης Νικόλαος Μυστικός, εκτιμώντας τα προσόντα και την αρετή του μοναχού Πέτρου, θέλησε να τον χειροτονήσει επίσκοπο Κορίνθου.
Ο Πέτρος από ταπεινότητα αρνήθηκε και ο θρόνος δόθηκε στον αδελφό του Παύλο. Μόνασε στην επαρχία του αδελφού του, και όταν χήρεψε ο επισκοπικός θρόνος Άργους, οι Αργείοι τον θερμοπαρακάλεσαν και μπροστά στη επιμονή τους ο Πέτρος υποχώρησε και δέχτηκε να υπηρετήσει τον επισκοπικό θρόνο.
Έκτοτε αφοσιώθηκε στο λειτούργημά του και τίμησε τον επισκοπικό θρόνο υποδειγματικά. Η ποιμαντορία του ήταν πλήρης αγαθοεργιών και χριστιανικών πράξεων.
Το 920 μ.χ. μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, για να λάβει μέρος σε σύνοδο που είχε συγκαλέσει ο Νικόλαος Μυστικός επί αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου.
Ο βιογράφος του Αγίου μας πληροφορεί ότι όσο ποίμαινε στο Άργος, έκανε πολλά θαύματα - διάσωση του λαού από λιμό, λύτρωση αιχμαλώτων από τους πειρατές, διάσωση κόρης διωκόμενης από κάποιο στρατηγό, θεραπεία δαιμονιζόμενης γυναίκας κ.α. - και γι’ αυτό έλαβε την προσωνυμία του θαυματουργού.
Κοιμήθηκε στο Άργος 70 ετών και τάφηκε στο Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Όμως, ο Λατίνος Επίσκοπος Σιγούντο Νάνι πήρε το ιερό λείψανο του Αγίου το 1421 και το μετέφερε αρχικά στο Ναύπλιο και αργότερα στο εξωτερικό.
Μετά από άοκνες προσπάθειες όλων των Αρχιερέων της Μητροπόλεως Αργολίδος, o Θεός αξίωσε επί Αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιακώβου Β’ τα Άγια Λείψανα του Αγίου, να επιστρέψουν στην πόλη του Άργους.
Η μνήμη του Αγίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου με ιδιαίτερη λαμπρότητα.