Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Μονή Κερνίτσας

3 χιλ. από το χωριό Νυμφασία κοντά στη Βυτίνα και σε πανέμορφο ορεινό φυσικό περιβάλλον (υψόμετρο 840 μ.) βρίσκεται η παλιά μονή της Κερνίτσας. Κτίστηκε το 14ο αιώνα (1386), και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η θέση της ανάμεσα στα βουνά του Αργυρόκαστρου και του Θαυμάσιου όρους της δίνει φυσική οχύρωση. Η σημερινή μονή είναι κτισμένη στη θέση της παλιάς και ανήκει στη χωρική αρμοδιότητα της Βυτίνας.
Η μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας ήταν κρυφό σχολειό και καταφύγιο των κατατρεγμένων. Εδώ έστειλε την οικογένειά του ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης για να την προστατεύσει από τους Τούρκους. Το 1770 κατά την επανάσταση του Ορλώφ η Μονή πυρπολήθηκε από τους Αλβανούς. Το 1825 η Μονή λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε από τον στρατό του Ιμπραήμ και φονέυτηκαν 7 μοναχοί. Το 1826 ο Ιμπραήμ πυρπόλησε πάλι τη μονή. Όσοι μοναχοί διασώθηκαν επανήλθαν μετά από δύο χρόνια και άρχισαν να ξανακτίζουν τη Μονή. Το 1940 η Μονή μεταβλήθηκε σε γυνακεία. Στις 23-6-1943 ο ηγούμενος της Μονής Κλέωπας Σταθόπουλος συνελήφθηκε από τους Γερμανούς και εκτελέστηκε.
Κάτω από τη Μονή υπάρχει ωραίο πέτρινο γεφύρι, το γεφύρι της Κερνίτσας που χτίστηκε από το 1901 μέχρι το 1905.
Στο επάνω τμήμα της Μονής βρίσκεται το παρεκκλήσι των Ταξιαρχών, αριστούργημα τέχνης με το καλλιτεχνικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο χρησιμοποιείται ως εξομολογητήριο.
Σήμερα η Μονή λειτουργεί σαν γυνακεία μονή. Απέχει 47 χλμ. από Τρίπολη και 7 χλμ. από Βυτίνα.