Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Ο Όσιος Συμεών ο αρχιμανδρίτης και στυλίτης"ο επέκεινα του Ανάπλου".



Άγνωστος στον Συναξαριστή του Άγιου Νικόδημου. Η μνήμη του αναφέρεται στον Πατμιακό Κώδικα 266 και στον Βιέννης Theol.gr.300,αλλά και στον Συναξαριστή Delehaye χωρίς βιογραφικό υπόμνημα.





Η Αγία Ιερουσαλήμ.
Η Αγία αυτή ήταν φίλη της Αγίας Ωραιοζήλης και σύνοικος.Είχε επίσης θερμή ευσέβεια και άλλες αρετές,και τη βοηθούσε στη διάδοση του Ευαγγελίου στην πόλη του Βυζαντίου. Οπότε συνελήφθη και αυτή μαζί με την συναθλήτριά της.Ο κριτής προσπάθησε να την ελκύσει προτείνοντας της να την παντρέψει με ωραιότατο ειδωλολάτρη αξιωματικό.Αλλά η πιστή παρθένος το απέρριψε και έτσι αποκεφαλίστηκε,παίρνοντας το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου.


Ο Όσιος Ιγνάτιος ο Στειρωνίτης.



Απεβίωσε ειρηνικά.







Ο Άγιος Αππίων.




Μαρτύρησε δια ξίφους.






Η Αγία Ωραιοζήλη.
Η Αγία αυτή είχε πατρίδα το Βυζάντιο και έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ.Στην αρχή ήταν ειδωλολάτρισσα,κατόπιν όμως έγινε χριστιανή από το κήρυγμα του Αποστόλου Ανδρέα. Επειδή η Ωραιοζήλη ήταν μορφωμένη γυναίκα,μπόρεσε και έμαθε σωστά όλες τις αλήθειες του Ευαγγελίου,έτσι ώστε να τις διδάσκει και σ' άλλες γυναίκες.Κατόρθωσε να ελκύσει πολλές απ' αυτές στον Χριστό.Αλλά όταν επί αυτοκράτορα Δομιτιανού κινήθηκε διωγμός κατά των Χριστιανών,συνελήφθη και αυτή.Επειδή όμως έμεινε πιστή στην αγάπη του Χριστού,αποκεφαλίστηκε και κατατάχθηκε στο σεμνό χορό των Μαρτύρων.Το δε νεκρό της σώμα το έριξαν στη φωτιά.