Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Ο Όσιος Ευθύμιος εκ Ρωσίας

Ο Όσιος Ευθύμιος του Αρχαγγέλσκ, έζησε μεταξύ του 15ου και 16ου αιώνα μ.Χ. Ασκήτεψε θεοφιλώς και κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1523.
Την ύπαρξή του αγνοούσαν μέχρι τις 7 Ιουλίου 1643, ημέρα κατά την οποία ο τεχνίτης Οσταφέι Τρόφιμωφ, ανακάλυψε τυχαία τα λείψανά του σκάβοντας ένα χαντάκι στην αυλή του αφεντικού του, ευγενούς Γεωργίου Πέτροβιτς Μπουγνόσωφ Ροστόφσκυϊ, στην περιοχή του Αρχαγγέλσκ. Ο Όσιος Ευθύμιος παρουσιάστηκε στον ύπνο πολλών πιστών στους οποίους αποκάλυψε την ύπαρξή του και την ημερομηνία της κοιμήσεώς του.
Το 1683, όμως, ο Αρχιεπίσκοπος του Χολμόγκορυ Αθανάσιος έγραψε μία επιστολή προς τον ηγούμενο της μονής Αντώνεφ-Σίσκιϋ, στην οποία ανέφερε ότι στο Αρχαγγέλσκ είχε δει τον τάφο και την εικόνα του Οσίου Ευθυμίου, αλλά και ότι δεν είχε καμία απόδειξη της αγιότητός του. Ζήτησε, παρ όλα αυτά, από τον ηγούμενο να του αποστείλει όλα τα διαθέσιμα έγγραφα σχετικά με τον Όσιο Ευθύμιο. Το έτος 1829 η Εκκλησία καθιέρωσε την λειτουργική μνήμη του Οσίου Ευθυμίου την 20η Ιανουαρίου, εορτή του Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου.